Fotograf avskedad efter trix med krigsbilder

Nyhetsbyrån Reuters skärper sina kontrollrutiner sedan två bilder från kriget i Libanon visat sig vara manipulerade. Reuters har också sagt upp kontakten med den libanesiske fotograf som tog bilderna och rensat ut alla hans bilder ur sitt arkiv.

- Det finns inget värre regelbrott för våra fotografer än att med avsikt manipulera bilder. Vi har nolltolerans mot detta, säger Tom Szlukovenyi, chef för Reuters Global Pictures, i ett uttalande.

I lördags skickade Reuters ut en bild, tagen av frilansfotografen Adnan Hajj, av en förort till Beirut efter ett israeliskt flyganfall. Övre bilden är originalet, den nedre är den manipulerade. Där har röken gjorts svartare och byggnader har inkopierats på fel ställe i rökmolnet med hjälp av bildbehandlingsprogrammet Photoshop.

Hajjs bild gick ut till Reuters kunder i lördags, även i Sverige, och hann publiceras på nyhetssajter innan observanta bloggare påpekade för Reuters att bombröken över Beirut såg misstänkt ut.
Byrån drog tillbaka bilden i söndags och klippte genast banden med Hajj. Sedan man upptäckt ännu en fuskbild av samme fotograf beslöt Reuters i går att rensa ut alla de 920 Hajj-bilder som fanns i Reuters databas.

- Vi måste agera snabbt. Detta underminerar såväl vårt goda rykte som
våra fotografers, förkarade Tom Szlukovenyi på Reuters huvudkontor i London.
Reuters skärper nu sina rutiner för bilder från Mellanöstern; alla bilder från kriget måste hädanefter passera den högste bildchefens ögon.

Den andra fuskbilden, tagen den 2 augusti, visar ett israeliskt F16-plan som avlossar tre lysraketer över Nabatiyeh i södra Libanon. Men Reuters analys visar att två av raketerna har kopierats in i efterhand.

LÄS MER

  • En bild ljuger mer en tusen ord (Et bilde lyver mer enn tusen ord)
    Norska Dagbladet har på sin hemsida radat upp en hel del kända fall av bildmanipulation genom tiderna. Från Trotsky till Adnan Hajis rökbilder från Libanon.

Till Fototips